Εκπαιδευτικά Νέα

E-Books Cy

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Έκθεση

«Ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των Εφήβων να γράψετε μία τοποθέτηση που θέτετε τους στόχους και τα όνειρά σας για την ΕΕ (περίπου 500 λέξεις)»

ΚΥΡΙΑ ΕΝΝΟΙΑ: Ευρώπη

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Η Κύπρος εδώ και 10 χρόνια περίπου αποτελεί μέλος ενός οργανισμού μοναδικής πολιτιστικής και οικονομικής εμβέλειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ που ξεκίνησε ως μία απλή Κοινή Αγορά σύντομα μετασχηματίστηκε σε μία Ένωση κρατών στα πρότυπα των ομοσπονδιακών προσπαθώντας να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τους κοινούς δεσμούς των εθνών της και τον ενιαίο ευρωπαϊκό πολιτισμό.

ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

Ζ1: Ποιο ρόλο πρέπει να επιτελεί η ΕΕ
·         Να στηρίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης, της συνοχής και της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας, της αποκέντρωσης στη λήψη αποφάσεων.
·         Να μένει μακριά από το σοβινισμό και τον εθνικισμό
·         Να επιδιώκει μία παράλληλη ανάπτυξη όλων των κρατών-μελών και όχι μόνο εκείνων με το μεγαλύτερο πληθυσμό ή των πιο ισχυρών οικονομικά
·         Να δεχτεί όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς θεσμούς σε όποια χώρα και αν ισχύουν και να καθιερωθούν σε όλη την Ένωση
·         Να μεσολαβεί για τον τερματισμό πολέμων και εμφύλιων συρράξεων και για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
·         Να κυριαρχεί η ιδέα των ειρηνικών σχέσεων και να τις αναπτύσσει

Ζ2: Πώς μπορεί να επιτευχθεί η ευρωπαϊκή συνείδηση
·         Μέσα από την παιδεία: με διαθεματικές εργασίες για το ευρωπαϊκό όραμα και τις ευρωπαϊκές αξίες, αρθρογραφία και διοργάνωση ειδικών ενημερωτικών συναντήσεων και ημερίδων (οργανωμένων από μαθητές), με κοινές πολιτιστικές εκδηλώσεις με μαθητές άλλων ευρωπαϊκών χωρών –αδελφοποιήσεις, η ίδια η παιδεία πρέπει να έχει εγχειρίδια που αφορούν την ΕΕ (ιστορία, διαμόρφωση κλπ)
·         Μέσα από τον τύπο: με ειδικά αφιερώματα και ολοκληρωμένες αναφορές στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται σήμερα είναι η αδιαφορία του πολίτη για τις σημαντικότατες πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της ΕΕ.


Ζ3: Οφέλη του πολίτη από την ΕΕ
·         Σταθερότητα στο πολίτευμα (αποφεύγονται δικτατορικές εκτροπές), κοινή άμυνα σε ξένους εχθρούς, κοινή οικονομία (θεωρητικά)
·         Μεταφορές δημοκρατικών θεσμών (ό,τι κρίνεται θετικό σε μία χώρα, μεταφέρεται και στις άλλες)

·         Οικονομική πολιτική με αναπτυξιακό χαρακτήρα (επιδοτήσεις/κοινοτικά κονδύλια, ευρωπαϊκά κεφάλαια που επενδύονται στις χώρες μέλη, ενιαίο νόμισμα που ευνοεί το εμπόριο και την οικονομική σταθερότητα)

ΕΠΙΛΟΓΟΣ



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

E-Books Cy