Εκπαιδευτικά Νέα

E-Books Cy

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Έκθεση

Σκελετός έκθεσης Οικολογικό Πρόβλημα: Κύπρος

Προσφώνηση: Αγαπητά μέλη του Συνδέσμου γονέων, Αγαπητοί δημότες

Πρόλογος (6-7 γραμμές σε μία παράγραφο): Αναφέρω το πρόβλημα επιγραμματικά και ακολούθως συστήνομαι. «Το οικολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας μπορεί να συγκαταλεχτεί στα φλέγοντα ζητήματα της εποχής…» «Ως μέλος του Περιβαλλοντικού Ομίλου διακατεχόμενο από τάσεις ευαισθησίας προς το πάσχον περιβάλλον μας διενεργώ τη συγκεκριμένη ομιλία με σκοπό…»

Κύριο Μέρος: Αναφορά στο πρόβλημα αναλυτικά. Μπορώ να χρησιμοποιήσω και αφήγηση με ιστορική αναδρομή στις ρίζες του προβλήματος. «Καταρχάς το οικολογικό πρόβλημα στην Κύπρο παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις…» ΚΑΘΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ. Π.χ. καυσαέρια (μια παράγραφος), φυτοφάρμακα (μια παράγραφος), πυρκαγιές (μία παράγραφος). Αναλύω το κάθε πρόβλημα σε 4-5 γραμμές. Το κάθε πρόβλημα δεν το παραθέτω απλά αλλά το τεκμηριώνω  με επιχειρήματα (επικαλούμαι έρευνες, στατιστικά στοιχεία, μαρτυρίες, γεγονότα, χρησιμοποιώ παραδείγματα)
Αναφορά στις λύσεις που δίνω. «Κάθε ένας από εμάς αλλά και κάθε φορέας οφείλει να επιδείξει σεβασμός προς τη μητέρα φύση γιατί οι επιπτώσεις από ενδεχόμενη καταστροφή της θα είναι αλυσιδωτές..» ΚΑΘΕ ΛΥΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ. ΟΣΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΓΡΑΨΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΔΙΝΩ ΚΑΙ ΤΟΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ. Π.χ. μείωση ρύπων καυσαερίων (μία παράγραφος), χρήση προϊόντων υγιή προς το περιβάλλον (μία παράγραφος), προειδοποιήσεις για προστασία των δασών από πυρκαγιές (μία παράγραφος). Αναλύω την κάθε λύση σε 4-5 γραμμές.

Επίλογος (5-6 γραμμές): Ανακεφαλαίωση όσων είπατε. Ευαισθητοποίηση φορέων, αισιοδοξία για επίλυση του προβλήματος.

Επιφώνηση: Ευχαριστίες.

*Χρήση συνδετικών και διαρθρωτικών λέξεων ή φράσεων: Πρώτιστα, κατ’ αρχάς, Αρχικά, στη συνέχεια, συνεχίζοντας, επίσης, ακόμα, επιπρόσθετα, ακόμα μία λύση, ένα άλλο αίτιο, αντίθετα, ωστόσο, τελειώνοντας, εν κατακλείδι κτλ.

*Μπορείτε να βάζετε κατά τη διάρκεια της ομιλίας το «αγαπητοί ακροατές» ή κάτι ανάλογο γιατί απευθύνεστε σε κόσμο (είναι ομιλία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

E-Books Cy