Εκπαιδευτικά Νέα

E-Books Cy

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Έκθεση

ΘΕΜΑ 3

« Στην περιοχή σας διοργανώνεται εκδήλωση για τη σημασία της αλληλεγγύης σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Ετοιμάστε μία τοποθέτηση-ομιλία (500-600 λέξεων) για τη σημασία του ανθρωπισμού και των ανθρωπιστικών εκδηλώσεων σήμερα, αφού πρώτα προσεγγίσετε τα αίτια της σύγχρονης ανθρωπιστικής κρίσης».

ΚΥΡΙΑ ΕΝΝΟΙΑ: αλληλεγγύη –ανθρωπισμός

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Αξιότιμε Δήμαρχε /
κύριοι (κ.κ.) Δημοτικοί σύμβουλοι / κυρίες και κύριοι,

ήδη τοποθετήθηκαν αξιόλογοι άνθρωποι της πολιτικής ζωής και του πνεύματος, ενώ ακούστηκαν εξαιρετικά σημαντικές απόψεις για τα αίτια της σημερινής ανθρωπιστικής κρίσης. Επιτρέψτε όμως και σ’ εμένα να εκφράσω μερικές σκέψεις, από τη σκοπιά των νέων ανθρώπων. Γιατί το ζήτημα δεν είναι μόνο το  παρόν, αλλά κυρίως το μέλλον. Και τούτη η οικονομική κρίση που βιώνουμε, μετατρέπεται σε κοινωνική. Η αποξένωση, η αδιαφορία, αλλά και το μίσος, μοιάζουν να ρημάζουν τη σύγχρονη κοινωνία.

ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ

·         Ο ανθρωπισμός έχει μία ρομαντική έννοια (την αγάπη για τον πλησίον, τη φιλανθρωπία προς τον αδύναμο) και μία ρεαλιστική (το σεβασμό, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη) διάσταση.
·         Συνδέεται με τη δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ανάπτυξη, το μέτρο, τον πατριωτισμό ≠ ατομισμός, ρατσισμός, εγκληματικότητα, κοινωνική επίδειξη, ναρκισσισμός/εγωπάθεια/ φιλαυτία, κοινωνικός κανιβαλισμός και κοινωνικό κομφορμισμό, φανατισμό/ μισαλλοδοξία.

 Ζ1:Αίτια σύγχρονης ανθρωπιστικής κρίσης
·         Ο σύγχρονος τρόπος ζωής απέχει από το μέτρο κι αποζητά διαρκώς την υπερβολή.

·         Ατομισμός, ανταγωνισμός, κοινωνικός κανιβαλισμός (ανθρωποφαγία),εκμετάλλευση των συμπολιτών μας

·         Ο τεχνικός πολιτισμός που οδηγεί σε μονομέρεια και μονοδιάστατη εμμονή μόνο στην τεχνολογία, απέχοντας από τον Άνθρωπο και τα πνευματικά του δημιουργήματα.

·         Η κακή παιδεία : Δεν προβάλλονται οι ανθρωπιστικές αξίες (σεβασμός, αλληλεγγύη, συνεργασία, μέτρο). Υπάρχει μεν μία μονομερής καλλιέργεια των ανθρωπιστικών αντικειμένων(αρχαιολαγνεία) αλλά με τέτοιο τρόπο (στο κομφορμιστικό κι ανταγωνιστικό σχολείο)ώστε οι αρχαιοελληνικές αρχές δε γίνονται κτήμα του μαθητή, αλλά μόνο αντικείμενο στείρας αποστήθισης/απομνημόνευσης.

·         Τα ΜΜΕ

 Ζ2: Προτάσεις -λύσεις
·         Η ανάπτυξη μιας ουσιαστικής ανθρωπιστικής παιδείας όπου θα κυριαρχεί η ανάπτυξη του κριτικού πνεύματος και η βιωματική σχέση με τις αρχές του ανθρωπισμού (όχι η καλλιέργεια φανατισμού, όχι η μονοδιάστατη αρχαιολατρία)
·         Διαθεματικότητα και σύνδεση των ανθρωπιστικών αρχών (πχ η έννοια του μέτρου) με θετικά αντικείμενα και τις νέες τεχνολογίες
·         Ανθρωπιστική προσέγγιση των τεχνών προβάλλοντας κοινωνικά θέματα/προβλήματα. Όχι λαϊκίστικη κι εμπορική προβολή του ατόμου, αλλά της τέχνηςκαι των προβλημάτων των πολιτών.
·         ΜΜΕ: να δώσουν ένα χαρακτήρα πιο ανθρώπινο στις εκπομπές τους. Να απομακρυνθούν από το λαϊκισμό των ριάλιτι και να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες του λαού.
·         Η Πολιτεία ας ενδιαφερθεί για τον Άνθρωπο κι ας αφήσει τη διαχειριστική λογική των στείρων αριθμών της οικονομίας

Ζ3: Εθελοντισμός
Είναι η οργανωμένη-συλλογική συνήθως-δράση χωρίς αντιμισθία/αμοιβή κάθε είδους)

θετικά

·         Είναι αναγκαίος επειδή το κράτος είτε αδιαφορεί είτε αδυνατεί να φροντίσει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άστεγοι, υπερήλικες, τοξικομανείς, κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά κλπ), το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τη μόρφωση.

·         Ανακουφίζει ψυχικά, σωματικά και υλικά

·         ατομικά ο εθελοντής νιώθει μια ψυχική ανάταση, ένα αίσθηση ικανοποίησης και προσφοράς

 αρνητικά

·         Επαναπαύεται η Πολιτεία στην εθελοντική δράση των πολιτών, περιορίζει τις δαπάνες και την κοινωνική πρόνοια

·         Παρέμβαση στις αντιλήψεις και τα ήθη άλλων λαών (πολιτιστικός ιμπεριαλισμός)

ενίσχυση του εθελοντισμού

·         παιδεία -βιωματική εκπαίδευση (δράσεις, "υιοθεσία" κλπ), διαθεματικές και πρακτικές προσεγγίσεις, εκδηλώσεις, ημερίδες, συναντήσεις
·         ΜΜΕ, Πολιτεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

E-Books Cy