Εκπαιδευτικά Νέα

E-Books Cy

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Διαγωνισμός Δοκιμίου Ελληνικής Πρεσβείας

Διαγωνισμός Μαθητικού Δοκιμίου Ελληνικής Πρεσβείας 2004-2005

Γενικό Θέμα: Η συμβολή της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς και γενικότερα του ελληνικού πολιτισμού στη δημιουργία του ενεργού δημοκρατικού πολίτη της Ενωμένης Ευρώπης.

Πρόλογος (6 γραμμές)

Ρόλος του Σχολείου και της Παιδείας για μύηση των πολιτών στα κοινά της χώρας τους αλλά και της Ενωμένης Ευρώπης.

Κύριο Μέρος:

Α. Ανάλυση χαρακτηριστικών του ενεργού δημοκρατικού πολίτη (1 παράγραφος, 8 γραμμές)
Α1. Ανάγκη για ανάπτυξη μιας νέας πολιτότητας (=πολιτική ταυτότητα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά) που χαρακτηρίζει την Ενωμένη Ευρώπη, ως προϋπόθεση για ανάπτυξη και εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών (1 παράγραφος, 8 γραμμές)
Α2. Δεδομένη η πολυπολιτισμικότητα και η παγκοσμιοποίηση. Παρ’ όλα αυτά, η εκπαίδευση του Ευρωπαίου πολίτη θα πρέπει (α) να μην υποβαθμίζει την εθνική ταυτότητα αλλά και να σέβεται τις ιδιαιτερότητες του κάθε λαού, (β) να στοχεύει στη δημιουργία πολιτών με ήθος, αξίες και ιδανικά και (γ) να προωθεί τη συνεργασία, αλληλεγγύη, αλληλοκατανόηση των λαών απαλείφοντας μορφές εθνικισμού και εγωκεντρισμού (1 παράγραφος, 8 γραμμές)
Β. Συνεισφορά ελληνικού πολιτισμού και κληρονομιάς στη δημιουργία του δημοκρατικού πολίτη (μέσα από τα πολιτεύματα, έργα τέχνης, πνευματικά δημιουργήματα, διαχρονικές αξίες κ.α. (4 παράγραφοι, 6 γραμμές η κάθε μία)

Επίλογος (6 γραμμές):
Σημαντικότητα ελληνικού πολιτισμού, διαμορφωτής Ευρωπαϊκής πολιτότητας, στήριξη και ενίσχυση ελληνικού πολιτισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

E-Books Cy